Lenea+Prostia=LOVE

Posted: octombrie 3, 2010 in Cuget asupra vietii, De rahat

Lenea si prostia fac buna casa in Romania de cand Imperiul Sovietic, inrosit de doctrinele lui Lenin, ne-a indobitocit intr-atat incat astazi nu ne mai putem dezlipi de toate „avantajele de a vegeta” si asteptam inca sa ne pice gratis para malaiata.Vrem sa avansam fara a pune osul si fara ca sa ne transpire neuronii si nu facem nimic pentru a evolua in pas cu era in care traim. La noi, cuvantul „munca” a fost inteles strict dupa definitia pe care chiar DEX-ul o da : „MÚNCa s. v. calvar, canon, cazna, chin, durere, incercare, patima, pas, patimire, schingiuire, schingiuit, suferinta, supliciu, tortura”.Si de atunci ne-a fost frica pentru ca nu doream sa „suferim” si nu voiam sa fim „schingiuiti” de pe la 6 dimineata pana pe la 4 dupa-amiaza, cand puteam foarte bine sa facem „la belle vie”, cu mici bisnite, inseland si traficand pe aproapele nostru, cautator de „ocazii bune”, de ceva „marfa”.
„Prietenii” nostri rusii, in limba lor au doua cuvinte mai des folosite: rabota si trud, adica rabota care vine de la „rab” (rob), iar trud care vine de la „stradat” = a se chinui, a suferi. La noi, „stradat” (din slavul stradati) se traduce prin a se stradui, insemnand de fapt „a depune multa silinta sau osteneala”. Ca sinonim dictionarul ne da cuvantul „a starui”, adica „a da dovada de insistenta; a insista”. Germania si Japonia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost complet disfunctionale si numai disciplina si determinarea pe care locuitorii lor au avut-o i-au facut sa inteleaga sensul cuvantului „a munci”, altfel decat ca pe o tortura si au insistat si-au perseverat in a recladi intr-un timp record ceea ce razboiul distrusese.In Romania dinainte de Primul Razboi Mondial si chiar si-n perioada interbelica, constiinta era mult mai prezenta, influentele Occidentului erau filtrate si adaptate specificului local, generand o cultura romaneasca usor influentata (pozitiv as zice) de Franta, Anglia, Spania, Italia. Probabil o reminescenta mult mai veche, care a persistat pana astazi, ne-a bantuit si ne bantuie: nu stim sa ne guvernam cu ceea ce avem. De aceea, a trebuit sa ne aducem regi straini, neutri, sa ne conduca, sa ne arbitreze in ciondanelile noastre fara sfarsit.
Ce ne impiedica astazi sa taiem de la radacina raul si bandajam bine plagile, sa le ungem cu tincturi miraculoase de la bunica si sa ne ridicam, impreuna, catre o aceeasi directie, dezgoliti de interese meschine, de substraturi daunatoare si egoiste ? Munca cinstita n-a omorat pe nimeni inca si pusa-n contextul in care ar exista si o retributie in consecinta ar putea genera progrese incedibile. In Occident, romanul munceste in locuri in care i-ar fi „rusine” daca ar fi sa faca acelasi lucru in Romania. Cunosc persoane care cunosc persoane, care au plecat in Germania sa puna castravetii-n borcane avand productii record, pentru ca romanul munceste bine, este serios si stie ce vrea cand… nu-i in Romania.
Care este explicatia paradoxului ca pentru „euroi” sau dolari suntem stimulati sa muncim fara ca sa para o tortura? De ce in Romania, unde putem sa facem acelasi lucru, poate pe aproape aceiasi bani, nu vrem sa imbarcam pe acelasi vapor catre o aceeasi directie, spre un acelasi liman calm si confortabil? Exista o lasitudine generalizata, o tendinta de a blama pe celalalt si o completa lipsa de auto-analiza care sa plaseze lucrurile pe o orbita clara si stabila. Plutim undeva intre doua ceruri, intr-o bruma opaca si densa si orbecaim invartindu-ne in loc sau adoptand melcul ca mascota favorita.
Dezgropam mortii, traim nostalgici comparand trecutul intunecat cu prezentul care nu ne cere decat munca, concreta, pozitiva si constructiva. Ce vrem noi de fapt? Nemtii n-au decat un cuvant care ii ghideaza in permanenta: DISCIPLINA. Avem nevoie iarasi de nemti sa ne instruiasca? Eu, unul, nu cred si sunt deplin increzator in adevaratele valori, atatea cate-au mai ramas in tara, care sa ne „dreseze” si sa ne ghideze in directia in care toti cei de pe langa noi merg: INAINTE!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s