Spirala Prostiei vs Spirala Logaritmica

Posted: Octombrie 3, 2010 in Cuget asupra vietii, De rahat

INDICATII : Post plictisitor pentru unii , deosebit pentru altii ( inclusiv pentru mine ).

RECOMANDARE:  A se citi doar daca aveti cunostinte avansate in matematica sau daca doar sunteti curiosi despre Legatura intre Spirala Prostie si Spirala Logaritmica.

Ecuatia spiralei logaritmice, in coordonate polare, este de forma:

r = a*℮

Unde a este un coeficient, o constanta;

k = tgα – o constanta;

r – raza polara;

θ – unghiul facut de raza polara cu axa de zero/de coordonate/ ;

α – unghiul constant al oricarei spirale logaritmice, facut de normala intr-un punct de pe spirala cu raza vectoare a acelui punct.

Considerand raza r1 = 1 si, dupa o perioada 2π, raza r2 (aflata pe aceeasi raza vectoare cu r1), avem o crestere de raza data de raportul r2/r1 = a℮2πk/a℮0k = ℮2πk, un raport de asemenea constant, o rata de crestere de fapt.

Academicianul JIRMUNSKII A. V., biolog oceanolog, a facut o descoperire interesanta privitoare la periodicitatea aparitiei momentelor critice de pe curbele de crestere ale sistemelor vii. Prin sisteme vii intelegand atat fiinte vii individuale cat si populatii de fiinte, intr-un cuvant sisteme naturale/vii; legile de crestere sunt exact aceleasi pentru fiinte individuale sau pentru comunitati de fiinte/populatii, indiferent de natura fiintelor, fie ele oameni, insecte, scoici, etc. In legatura cu aceasta periodicitate de aparitie a momentelor critice pe curba de crestere a sistemelor vii a promovat ideea existentei unei constante universale, egala cu ~15,15 si care este ℮ .

Daca egalam aceasta constanta, ℮^℮ , care e o rata de aparitie/de crestere/ , cu rata de crestere a razelor spiralei, obtinem:
r2/r1 = ℮2πk = ℮
de aici, k = tgα = ℮/2π
Rezulta valoarea pentru unghiul alfa, unghi care defineste practic el singur spirala logaritmica, de 23o 23’ 40,775’’
Nimic deosebit pana aici decat ca acesta este unghiul eclipticii!
La anul 2000 ecliptica avea unghiul 23o 26’ 21,448’’.
Dintr-o carte de astronomie am cules informatia ca acest unghi variaza intre 21o 55’ si 24o 18’. In prezent acest unghi se micsoreaza cu 0,47’’/an.
Unghiul eclipticii corespunzator calculului facut pe spirala ar corespunde anului 2.342 e.n.

Intrucat numarul „℮” se numeste natural tocmai din cauza regasirii lui mult prea frecvente in natura si se afla cvasipermanent in solutiile ecuatiilor diferentiale (ecuatia de crestere a sistemelor vii este o ecuatie diferentiala) e de presupus ca exista o legatura foarte stransa intre el si inclinatia eclipticii (inclinatia axei de rotatie a Pamantului) iar acest calcul ar putea fi o dovada directa a acestei legaturi. Desigur, aceasta “potriveala” nu e o demonstratie ci o ipoteza de lucru.

Interesant este ca facand raportul dintre intervalul de 5320,7’’ (existent intre unghiul de 21o 55’ si 23o 23’) si intregul interval de variatie a unghiului eclipticii – de 8580’’ obtinem o cifra foarte apropiata de numarul de aur. [0,62 in loc de 0,618]

Ce vreau sa evidentiez cu acest articol este cele doua spirale sunt larg raspandite in natura. Exista o lupta acerba intre cele doua pentru suprematie. Eu unul pariez pe Spirala Prostiei ! Exista cineva sa ma contrazica ? Sa i se taie capul…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s