Sfantu’ Camatar

Posted: Martie 7, 2011 in Fobii prepubiene

După ce şi-a deschis tipografie, a construit hoteluri şi săli de conferinţe în care, la sfârşit de săptămână, se organizează nunţi şi botezuri, Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei vrea să scoată bani şi din cămătărie.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi a Bucovinei au înfiinţat, recent, la Iaşi, o Casă de Ajutor Reciproc a Cle- ricilor şi Mirenilor (CARCM), de unde atât preoţii, cât şi credincioşii vor putea lua împrumuturi de până la 5.000 de lei, cu o dobândă de 6%. După cum susţin iniţiatorii afacerii, deja sunt câteva sute de solicitanţi de credite, întrucât condiţiile nu sunt atât de stricte. Pentru a putea demara afacerea, biserica a virat 300.000 de lei într-un cont.

Ca să te poţi împrumuta de la Mitropolie, trebuie să ai un venit constant şi să fii creştin-ortodox, iar ca să devii membru al CARCM, trebuie să plăteşti o taxă de înscriere de 35 de lei. Apoi, în fiecare lună, fie că te-ai împrumutat sau nu, dai o cotizaţie de 30 de lei. Pentru a obţine banii, ai nevoie de doi giranţi, creştini-ortodocşi şi ei. Rata lunară nu trebuie să depăşească jumătate din venit, iar suma totală împrumutată trebuie returnată în cel mult doi ani.

C.A.R-ul Mitropoliei Moldovei calcă peste vorbele Mântuitorului Iisus Christos, care spune în capitolul 6, versetele 34-35 din Evanghelia lui Luca urmåtoarele: “Şi dacă daţi cu împrumut acelora de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să ia înapoi întocmai. Voi însă iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb…”. Şi comentatorul religios Răzvan Codrescu  consideră gestul ca fiind anormal. “Biserica nu poate da cu împrumut ceva şi să ceară camătă. Oricât de bune ar fi intenţiile celor de la Iaşi, nu este normal aşa ceva.”, a spus Codrescu.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s